Činjenice o kavi koje sigurno niste znali


  27.10.2014, 12:32h

 

 

Kava je druga namirnica u svijetu po prodaji, fascinantan prirodni resurs koji ima velik kulturni utjecaj u svijetu. Evo nekoliko interesantnih činjenica o kavi koje vjerojatno čujete po prvi puta, i nadamo se da ćete joj sada pristupiti s puno više pažnje i ljubavi, pa čak i divljenja!

 

Kava je uzrokovala smrtonosni val nasilja u Keniji

Epidemija krađe i nasilja uništila je industriju kave u Keniji, zemlji u kojoj kilogram ovog zrnja vrijedi tjednu plaću. Formirane su posebne policijske snage za rješavanje problema, a napadi naoružanih bandi postali su svakodnevna pojava. Uzgajivači kave prisiljeni su spavati u svojim poljima ne bi li se obranili od lopova. Kriminalci uhvaćeni na djelu - linčovani su na ulici.

Gljivična bolest uništava Srednju Ameriku

Coffee Rust je gljivična bolest koja napada lišće kave. Naziv je dobila po prepoznatljivim narančastim mrljama. Ova bolest uništava usjeve od 19. stoljeća, a osim što ubija biljke, prijetnja je egzistenciji poljoprivrednika širom svijeta. Kava Arabica je glavna žrtva ove bolesti, a zemlje s najvećom proizvodnjom trenutno se bore s epidemijom. U veljači 2013. u Gvatemali je proglašeno stanje elementarne nepogode, a država je osigurala 14 milijuna dolara za kupnju pesticida. Sedamdeset posto njihove nacionalne proizvodnje kave je zaraženo tom bolešću.

Kava sadrži kofein koji privlači pčele

Svaki drugi tekst o kavi na internetu, reći će vam da su kavu otkrili čuvari koza koji bi bili veseliji nakon što bi prožvakali koje zrno kave. Vratimo se malo na početak. Zašto kava sadrži kofein? Pa, otrovan je za puževe i druge nametnike, ali  ima pozitivan utjecaj na oprašivače poput pčela. Naime, znanstvenici su otkrili da konzumiranje kofeina pomaže pčelama da poboljšaju svoje dugoročnu memoriju. Kofein djeluje na kemiju mozga pčela na način da bolje pamte cvijeće, pa je vjerojatnije da će se vratiti na biljke iste vrste.

Etiopijska ceremonija ispijanja kave

Etiopijska svečanost spravljanja i ispijanja kave ili Bunna, ključni je dio društvenog života. Proces pripreme može potrajati satima. Započinje s pranjem zrna kave, a završava svečanim ulijevanjem kave u čaše. Sve obavljaju žene, a djevojke se od malih nogu uči kako izvoditi ritual. Obavlja se barem jednom dnevno.

Predoziranje i ovisnost o kavi

Kofein je kao i svaki lijek otrovan u određenim dozama. Smrtonosna doza kofeinaiznosi cca 100 šalica kave. Ako tijelo nije naviklo, trebat će i puno manje. Na primjer, 17-godišnja djevojka u Engleskoj bila je hospitalizirana nakon što je popila sedam dvostrukih espressa. Naglo je mijenjala raspoloženja, imala je povišenu temperaturu i nekontrolirano lupanje srca. Kao ovisnost o kofeinu definira se potreba za šest ili više šalica mljevene kave dnevno.

Umjetnički izričaj i natjecanja

Ljudi će se natjecati u svačemu pa čak i u spravljanju toplih napitaka. To je taj natjecateljski duh koji nam je omogućio da imamo Svjetsko prvenstvo kušača. U tom natjecanju sudionici nastoje osjetom mirisa i okusa prepoznati što više različitih kava iz cijelog svijeta u što kraćem roku. Latte art, s druge strane, je korištenje vrućeg mlijeka i espressa kako bi se stvorili zapanjujuće prekrasni motivi na površini napitka. Pa ako vas veseli...

 

 

 

Sistema espresso

 

HO.RE.CA.-Bar line

 

Ugostiteljski šećer

 

 

OPŠIRNIJE